main

The Challenger


Den andra utgåvan i serien The Early Days Collection har komponerats på ett annorlunda sätt än The Pioneer. Betydligt rökigare och med ett tydligt inslag av sherry som passar bra under årets kyligare månader. Det är fortfarande en ung whisky men den står sig bra mot betydligt äldre buteljeringar.

Receptet till The Challenger

74 % rökig whisky (31 och 39 ppm) som lagrats 3,5år på bourbon-ankare (40 liter).

15 % orökt whisky som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

11 % rökig whisky (45 ppm) som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

The Challenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley
Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter
Kylvatten: Från Ångermanälven, vintertemperaturer
Ingående batcher: 18-27, 56-69, 115-124, 135-142
Batchstorlek: 1.2 ton malt
Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar

Destillerad mellan 2011 02 04 och 2011 10 04. Totalt 80 destilleringar ingår.

Första skärningen av hjärtat

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärningen av hjärtat

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 59 % ABV (20°C) batch 18–27, 60 % ABV (20°C) batch 56–69 och 115–124

Ingående fat

11 st bourbonankare fyllda med 67,7% ABV rökig sprit (31ppm) 2011 04 16
20 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 18
23 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 26
10 st sherryankare fyllda med 62,4% ABV orökt sprit 2011 10 05
7 st sherryankare fyllda med 60,7% ABV rökig sprit (45ppm) 2011 10 06

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola respektive russin och torkad frukt noterades i fatloggen.

Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk 4–6 procentenheter i ingående fat.

2014-11-06 och 2014-11-07 tömdes 2 122,8 kg whisky med en alkoholhalt på 57,4%.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,2% i samband med buteljering.
The Challenger buteljerades i en upplaga av 5 416 flaskor. 5 000 flaskor släpptes 2014-11-27 som ett webbsläpp på Systembolaget. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar, partnerpubar och ett litet antal utländska butiker.

Vi rekommenderar att The Challenger får luftas i glaset i minst 15 minuter för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Fakta

Alkoholhalt: 48,2% ABV
Ålder: 3 år 32 dagar
Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Genomsnitt 33 ppm (malt)
Fat: 1:st fill bourbon och 1:st fill oloroso sherry
Antal flaskor: 5416st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 837kr

Ladda ner pdf »